Pomoč

Če naletiš na vsebinsko ali tehnično težavo, lahko poiščeš odgovor med spodnjimi vprašanji in odgovori ali pa v rubriki Navodila. Če tvoja težava ni nikjer pojasnjena, nam lahko pišeš na e-naslov kuku.slovar@gmail.com.

Vprašanja in odgovori

Slovar se mi noče pravilno odpreti. Kaj je narobe?

Pri odpiranju slovarja lahko naletiš na težave, če tvoj brskalnik (Google Chrome, Internet Explorer...) ni posodobljen. Slovar dobro deluje na novejših različicah spletnih brskalnikov. Svetujemo ti, da si brskalnik brezplačno posodobiš, kar lahko narediš na naslovu: http://browsehappy.com/

Kako izberem jezik?

Slovar ti omogoča raziskovanje besed v treh jezikih. Jezik vedno izbiraš in menjavaš v rubriki .

 • »Moj jezik« je jezik, v katerem želiš raziskovati slovar. V tem jeziku so vsa navodila nalog in tudi vsa druga besedila (O slovarju, Navodila, Pomoč ...). Za »Moj jezik« običajno izbereš svojo materinščino, lahko pa izbereš tudi tuj jezik in tako svoje znanje tujega jezika preizkusiš še z razumevanjem navodil v tem jeziku.
 • Nato izbereš jezik, ki ga želiš spoznati: za angleščino pritisneš gumb , za francoščino pa . V slovar boš vstopil s klikom na Začni .

Kako zamenjam jezik?

Napotki za menjavo jezika so enaki kot za izbiro jezika – glej zavihek »Kako izberem jezik« ali pa si preberi razlago v Navodilih Vstopi v slovar .

Kako lahko vidim vseh 42 tem?

Slovar ti s klikom na pokaže šest poglavij: V vsakem od njih najdeš različno število tem, ki jih je skupaj 42. Pod poglavji je gumb Pokaži vse teme , s klikom nanj se ti pokaže vseh 42 tem, ki jih lahko raziščeš v našem slovarju.

Kako poiščem določeno besedo v posamezni temi?

Ko raziskuješ posamezno temo in želiš preveriti, ali na sliki obstaja neka beseda, v okencu Orodja vneseš besedo v prostor: Ta prostor je namenjen iskanju v posamezni temi. Če na primer iščeš balkon, se ti na veliki sliki pokaže oblaček za balkon: Če pa iščeš besedo, ki je v tej temi ni na sliki, na primer traktor, ti sporočilo pove, da besede ni v tej temi: Ponudi ti možnost, da jo poskusiš poiskati v drugih temah. Če želiš besedo najti, lahko klikneš na sporočilo "Išči še po drugih temah" ali pa vpišeš besedo v . Če beseda obstaja v slovarju, boš tako našel temo, v kateri se beseda nahaja:

Če besede, ki jo iščeš, ni v slovarju (npr. kaktus), prav tako dobiš obvestilo:

Kako poiščem določeno besedo v slovarju?

Besede lahko po slovarju iščeš na dva načina: v abecednem kazalu ali v okencu za iskanje . V navodilih najdeš natančno pojasnilo, kako poteka iskanje po teh dveh poteh.

Kaj naredim, če besede v nalogi ne najdem na sliki?

Pri nalogah, pri katerih moraš iskati besede iz izbrane teme na veliki sliki, lahko pomoč, če besede ne prepoznaš ali je ne najdeš na veliki sliki, poiščeš tako, da klikneš na . Tako se ti pokaže oblaček z besedo, ki kaže na ustrezno sliko: Ko boš videl, kje se beseda nahaja, lahko klikneš na pravi predmet.

Kako povečam ali pomanjšam sliko?

Ko želiš iskati besede po veliki sliki, imaš na desni okno: Ikona in ikona ti omogočata povečevanje ali zmanjševanje velike slike. Klik na ikono pa vrne sliko v osnovno velikost.

Kdaj uporabljam ikono ?

Če veliko sliko povečuješ ali zmanjšuješ , lahko uporabiš za vrnitev slike na osnovno velikost. Če slike nisi povečal ali pomanjšal, se s klikom na ne zgodi nič.

Nekatere predmete je težko najti na sliki, ker so premajhni. Kaj naj naredim?

Če iščeš predmete, ki so majhni (ključ, povoj, obliž ...), si povečaj sliko – glej navodilo »Kako povečam ali pomanjšam sliko«.

Zakaj pri jezikovnih nalogah pri iskanju besed na veliki sliki nekaterih besed (npr. knjiga v knjižnici ...) ne morem označiti, čeprav so pravilne?

Pri nekaterih temah se določene temeljne besede ponavljajo tolikokrat, da je bilo nemogoče označiti vse, saj bi bilo reševanje nepregledno. Tako je, na primer, KNJIGA v temi Knjižnica ali Knjigarna označena le pri nekaterih knjigah, v temi Igrače so označene le nekatere lutke in igrače, na Tržnici le nekaj posameznih sadežev, ne pa vsi. Če na sliki nekega predmeta ne moreš izbrati, čeprav je pravilen, poišči še kak tak predmet. Če ti ne uspe najti označene besede, si pomagaj z .

Kako poslušam izgovarjavo besede?

Besede lahko v našem slovarju poslušaš na tri načine:

 • ko raziskuješ v posamezni temi in se ti odpirajo oblački z besedami:

  V oblačku z besedo vedno najdeš tudi , ki ti omogoča, da poslušaš pravilno izgovarjavo besede.

  Če hočeš slišati, kako se beseda izgovori, najprej klikneš na predmet, da oblaček z besedo ostane na sliki. Z miško klikneš na in slišal boš, kako se beseda izgovori v tujem jeziku.

  Ko se premakneš k drugemu predmetu, zapri oblaček s prejšnjo besedo s klikom na ×.

 • pri reševanju nalog:

  Pri vseh teh nalogah se v okencu z navodili ob besedah ali slikah pojavi , ki ti omogoča, da tisto besedo tudi poslušaš.

 • v abecednem kazalu :

  Tu izgovarjavo besede poslušaš tako, da najprej izbereš s klikom posamezno besedo in nato pritisneš na ob besedi:

  Priporočamo ti, da besedo, ko jo slišiš, tudi sam ponoviš na glas.

Če se oblačka na sliki prekrivata, je pri spodnjem težko priti do . Kako lahko poslušam besedo v tem primeru?

Po poslušanju posamezne besede vedno zapri oblaček s × in šele nato klikni na nov predmet. Tako se oblački ne bodo prekrivali in boš lahko kliknil na in poslušal izgovarjavo besede.

Ali je nujna uporaba velikih ali malih črk?

Slovar je zasnovan tako, da dopušča pisanje z velikimi in malimi črkami.

Kako natipkam besede, ki vključujejo posebne črke, ki jih nimam na tipkovnici?

Nekatere besede vsebujejo črke, ki jih ne moreš najti na svoji tipkovnici.

 • Če poskušaš iskati besedo v slovarju ali temi, klikni na ob iskalnem okencu, da se ti pokaže tipkovnica z dodatnimi črkami Pravo črko izbereš tako, da klikneš nanjo.
 • Če rešuješ nalogo s prevajanjem besed, boš dodatne črke našel pod okencem, v katerega moraš vnesti prevod besede: Pravo črko izbereš tako, da klikneš nanjo.

Kaj naredim, če ne najdem besede v slovarju?

V slovarju je v 42 temah predstavljenih več kot 1400 besed. Slovar bomo v prihodnje dopolnjevali z novimi temami in s tem tudi z novimi besedami. Če sedaj iskane besede še ne najdeš v našem slovarju, ti priporočamo, da jo poiščeš v Wikipediji.

Kako končam nalogo?

Če si nalogo rešil, se ti pokaže: Tu izbereš gumb Nazaj na temo in se lotiš reševanja drugih nalog v tej temi ali pa se s klikom na odpraviš na raziskovanje drugih tem.

Če te med reševanjem naloge zamika, da bi počel kaj drugega v slovarju, se lahko s puščico nazaj v orodni vrstici brskalnika vrneš na izbrano temo.

Kaj naredim, če pri nalogah ne poznam besede, ali njenega prevoda?

Če pri reševanju neke naloge besede ne prepoznaš ali je ne najdeš na veliki sliki, lahko poiščeš pomoč, tako da klikneš na . Tako se ti pokaže oblaček z besedo, ki kaže na ustrezno sliko: Ko boš videl, kje se beseda nahaja, lahko klikneš na pravi predmet.

Pri nalogah, kjer prevajaš besede v svoj jezik ali v tuj jezik, pa izbereš in dobiš pravilen prevod besede.

Kako se vrnem vrnem nazaj na temo?

Če rešuješ nalogo ali raziskuješ besedišče v posamezni temi, se lahko na druge naloge v tej temi vrneš tako, da klikneš na Nazaj na temo.

Kako se med raziskovanjem posamezne teme vrnem nazaj v isto poglavje?

Če želiš prenehati raziskovanje posamezne teme, se lahko vedno vrneš nazaj na poglavje.

 • Če rešuješ nalogo ali raziskuješ besedišče, se najprej vrni na temo, tako da klikneš na Nazaj na temo.
 • Nato lahko klikneš na ime poglavja ali sličico ob njem .